9 kovancev

Maja B. Jančič

Devet kovancev, devet različnih pristopov. Natečajni projekti kovancev oblikovalskega studia Aparat interpretirajo zanimive, mestoma intrigantne vsebine, ki so specifične za slovenski kulturni, družbeni in politični prostor in ki neredko odkrijejo prej bodisi neznane bodisi pozabljene osebe ali dogodke slovenske polpretekle zgodovine.

Mnogovrstni, premišljeni koncepti grafičnega oblikovanja teh vsebin, združeni s svojskim značajem medija – kovanca – naredijo ta razstavni projekt večplasten. Je poseben, zanimiv in redko viden prikaz analize in sinteze v procesu zasnove grafičnega oblikovanja, ki ponuja vpogled v drobovje nastajanja kovancev, te miniaturke grafičnega oblikovanja in stalnega spremljevalca vsakdanjega življenja. Kovanec od konceptualizacije, zasnove na papirju in digitalnem mediju, do kovanja, prikazanega v projekciji dokumentarnega filma.

Zbirka razstavljenih projektov daje na ogled in v razmislek grafično oblikovanje intelektualnega izziva, ki je danes, v času vulgarnega materializma in tržnega kapitalizma, po krivem odrinjeno na rob pomembnosti. Z mislijo pri homogeni oblikovalski rešitvi, strokovni odličnosti in ustvarjanju kulturne dobrine, to polnokrvno grafično oblikovanje rešuje naloge nekonformistično, daleč od samooklicanega kreativnega blišča in z veliko mero likovne in kulturne senzibilnosti.

Izdano ob razstavi 9 kovancev od 8. do 31. decembra 2009 v Mestnem muzeju Ljubljana.

Razstavo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS.

Avtorja:
Domen Fras in Maja B. Jančič

Besedila:
Maja B. Jančič,
dr. Petra Černe Oven,
dr. Brane Bertoncelj

Zasnova, oblikovanje razstave in publikacije:
Domen Fras in Maja B. Jančič

Fotografija:
Blaž Budja

Angleški prevod:
Biljana Božinovski

Html programiranje:
Kaja Glišič

Produkcija:
Aparat tipografija in ilustracija,
Trajekt – zavod za prostorsko kulturo

Zahvala za nesebično pomoč in podporo:
Joc Košuta, Rajko Bizjak, Anja Planišček, Uroš Golob

Razstavo so podprli:
Mestni muzej Ljubljana,
Studio Graffit Ljubljana

Maja B. Jančič
rojena 1970 v Ljubljani. Samostojna grafična oblikovalka in nagrajena ilustratorka. Je večstranska ust­varjalka, s podlago Ljubljanskega oddelka za oblikovanje Akademije za likovno umetnost, z izdano knjigo lastnih kratkih zgodb, s preteklostjo kritiškega pisanja in s široko paleto profesionalnih izkušenj z oblikovalskimi studiji, oglaševalskimi agencijami in založbami. Ali na kratko: po poklicu dizajner, po značaju analitik, po srcu artist.

Domen Fras
1972 rojen v Slovenj Gradcu. Diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, na Central Saint Martins College of Art & Design v Londonu pa je zaključil magistrski študij. Je grafični oblikovalec z neomajno disciplino in več kot desetletno dizajnersko prakso v mnogih medijih, ponosni nagrajenec [Najlepša slovenska knjiga 2008, Priznanja odličnosti BVSS 2005, 2009], soustanovitelj Zavoda Trajekt, strogi predavatelj tipografije na Visoki šoli za dizajn v Ljubljani in ustanovitelj projektne skupine Aparat.